Ce calități trebuie să aibă un implant dentar bun?

Adică cum? Nu toți medicii stomatologi lucrează cu implanturi bune? Ei bine din păcate răspunsul este nu. Nu acuzăm pe nimeni de rea voință, dar există diferențe și repercursiuni mari între folosirea unui implant de slabă calitate și folosirea unui implant premium, un implant de calitate. De ce folosesc unii medici stomatologi implanturi de slabă calitate? Motivele pot să fie mai multe, dar în principiu majoritatea care alege această variantă dorește să facă economie la cheltuieli, făcând rabat la calitate, cu scopul de a obține profituri mai mari. Nu discutăm însă despre acest aspect în articolul de față ci despre ce calități trebuie să aibă un implant dentar bun?

 

Ce este un implant dentar?

 

Ei bine cum să discutăm despre calitățile unui implant dentar bun dacă nu știm mai intâi ce este un implant dentar? Am discutat despre acest subiect cu doctorul stomatolog sătmărean Octavian Tașnadi în cadrul podcastului său, Dr. Tașnadi Podcast. Am aflat că implantul dentar este mai mult decât crede lumea, este chiar o fundație extrem de importantă a unei sănătăți bucale longevive.

Implantul este un dispozitiv medical realizat din titan, are o forma cilindro – conică cu suprafața spiralată. Scopul implantului este înlocuirea unei rădacini lipsă în osul albiolar. Peste acest implant se atașează bontul protetic, peste acest bont urmează să fie atașată coroana dentară.

Haideți să facem o analogie între o lucrare dentară și o casă. O casă trebuie să aibă o fundație. Fundația este baza clădirii și trebuie să aibă o serie de caracteristici și calități. Trebuie să fie rezistentă, durabilă, stabilă și de încredere. Trăinicia casei depinde de trăinicia fundației.

Implantul dentar și în cazurile generale dinții proprii care au rămas, reprezintă fundația lucrării dentare. Este foarte important ca implantul să aibă aceste caracteristici ca cele ale unei case”, a explicat dr. Tașnadi la podcast.

 

Calități indispensabile ale unui implant dentar

 

Există o serie de calități pe care un implant dentar de calitate, un implant dentar premium, trebuie în mod obligatoriu să le îndeplinească pentru a se ridica cu brio la nivelul așteptărilor. În caz contrar discutăm foarte probabil despre un implant dentar ieftin care are șanse mici să dureze mai mult timp.

Trebuie să fie de o precizie foarte mare, de nanometri. Trebuie să fie biocompatibil, adică să fie

prietenos cu țesuturile biologice. Conexiunea dintre implant și bontul protetic peste care se clădește lucrarea trebuie să fie de o stabilitate și de o precizie foarte mari. Aici depinde foarte mult calitatea implantului. Aceste conexiuni fac diferența. Trebuie să fie foarte stabile, să nu aibă nici un joc, trebuie să fie perfect legat, să fie un corp comun implantul cu lucrarea dentară”, punctează stomatologul sătmărean.

 

Cum se inserează un implant dentar?

 

Insererea implantului dentar și tot procesul care ține de finalizarea lucrării au o legătură puternică cu ceea ce înseamnă calitatea implantului dentar. Așadar și procesul de inserare și tot ceea ce ține de el determină dacă lucrarea va fi de calitate sau nu. Cum se inserează un implant dentar? Stomatologul sătmărean a explicat în cadrul podcastului fiecare detaliu.

Inserția implantului se realizează printr-o intervenție chirurgicală. Imaginează-ți că se formează o neoalveolă în osul maxilar cu o freză care are o rotație foarte mică, are și o răcire și este complet atraumatică și nedureroasă. Vezi cu ochiul cât de încet se învârte spirala și cum se creează această neoalveolă. În acest orificiu se înșurubează, se înfiletează acest implant care se integrează ulterior în osul alveolar. Peste 6 luni se atașează bontul protetic peste care va fi atașată coroana dentară.

Aceste 4 sau 6 luni, depinde de zonă și de pacient, sunt necesare pentru biointegrarea implantului. Titanul este prietenos cu țesuturile organice. Din acest motiv este ales titanul. Suprafața implantului este tratată cu diferite substanțe ca să devină și mai biocompatibil pentru ca suprafața dintre implant și osul maxilar să fie cât mai mare ca să aibă ulterior implantul o stabilitate mult mai bună”.

 

Puteti viziona in intregime episodul #03 al podcastului Dr. Tasnadi Podcast “Care sunt efectele lipsei dinților?” aici. Cabinetul de medicina dentara Dr. Tasnadi este situat in Municipiul Satu Mare, B-dul Transilvania Bl. 2, intrarea din parcarea intre blocuri din zona magazinului Profi. Dr. Tasnadi ofera servicii de implantologie, protetica pe implanturi si protetica estetica.