Lumea are impresia ca medicii stomatologi castiga prea multi bani. De exemplu tariful pentru un implant dentar pare mare la prima vedere mare insa in realitate aceasta imagine ne este proiectata din cauza inflatiei. Asta pentru ca un implant dentar premium costa acum 20 de ani aproximativ 500 de dolari, tot atat cat costa si astazi. Ceea ce a scazut este insa puterea de cumparare. Din aceasta cauza discrepanta dintre nivelul de trai si costurile tratamentelor stomatologice este atat de mare. Iar contrar opiniei majoritatii, banii pe care ii lasi la stomatolog nu intra in totalitate in buzunarul medicului. Aflam in acest articol ce cheltuieli are un cabinet stomatologic si cat castiga un medic dentist?
Am discutat despre acest subiect cu medicul stomatolog satmarean Tasnadi Octavian in cadrul podcastului Dr. Tasnadi Podcast. Dentistul are singurul cabinet individual din municipiul Satu Mare cu practica limitata pe implantologie.
Investitia incepe din facultate
Sunt putini cei care se gandesc la asta, dar investitia in cariera de medic stomatolog incepe inca de pe bancile facultatii. Apoi, dupa absolvirea facultatii, pentru a profesa in domeniul studiat este nevoie de o alta investitie consistenta.
“Investitia incepe din primul an de facultate. Tu ca si student in cei 6 ani de facultate cheltuiesti mai multi bani decat un alt om care deja de la 18 ani este in campul muncii si nu produci bani. Adica pierzi de doua ori. De aici porneste investitia. Deci ai pornit cu acest handicap, ai terminat facultatea iar urmatorul pas ideal ar fi sa iti deschizi un cabinet.
Valoarea investitiei depinde de marimea cabinetului, de dotatriile cabinetului si uite asa pornesti cu un minus de 6 ani plus acea investitie. Valoarea investitiei in facultate plus deschiderea propriului cabinet poate sa concureze chiar cu pretul unei case moderne”, explica dr. Tasnadi.
Buzunarul medicului este chiar “fara fund?”
In aceste vremuri dificile din punct de vedere economic lumea este suparata nu doar pe propriul trai ci si pe cei care, in opinia ei, castiga prea multi bani. In aceasta categorie intra si medicii stomatologi. Oamenii judeca insa doar in aparenta acest lucru pentru ca nu este deloc greu de inteles faptul ca un stomatolog nu are cum sa pastreze in propriul buzunar toti banii incasati. Profitul cu care ramane de regula un stomatolog cu cabinet individual este chiar suprinzator.
“Buzunarul medicului nu este egal cu buzunarul cabinetului. Din start jumatate din banii incasati sunt ai laboratorului de tehnica dentara sau ii platesti pentru facturile pentru implanturi, furnizaorilor de implanturi. Abia a doua jumatate din suma incasata este a cabinetului din care tu trebuie sa platesti salariul asistentei sau a asistentelor, trebuie sa platesti intretinerea cabinetului, taxe, impozite, contributii.
Si nu in ultimul rand, ceea ce este foarte important, in educatia continua a medicului. Trebuie sa investesti in cursuri, in deplasari, ca sa poti sa tii pasul cu tehnologia. Randamentul unui cabinet este asemanator cu randamentul oricarui serviciu in Romania. In cazul ideal un randament net poate fi de 20% din incasari”, a spus stomatologul satmarean in cadrul podcastului Dr. Tasnadi Podcast.
Dreptul la un stil de viata decent
Toata lumea are dreptul la un stil de viata decent, dar un medic care are grija zilei de maine e greu de crezut ca poate fi un medic calm, rabdator si concetrat 100% pe problema pacientului din fata sa. Din acest punct de vedere si din punctul de vedere al faptului ca medicul investeste ani de zile si foarte multi bani pana sa ajunga sa profeseze, este oarecum justificat ca un medic sa castige peste medie.
“Un medic trebuie sa aiba un stil de viata decent. El trebuie sa studieze si sa isi intretina si familia. V-ar placea sa va trateze, orice fel de medic nu neaparat stomatolog, un medic care are grija zilei de maine? Mie nu, eu nu m-as da pe mana unui asemenea medic”, si-a exprimat punctul de vedere dr. Tasnadi.
In concluzie in acest caz cunoscuta formula “aparentele inseala” se potriveste foarte bine. Mai ales in situatia in care responsabilitatea bunei functionari a cabinetului revine pe umerii unei singure persoane, e clar ca volumul cheltuielilor este mai mare. Puteti urmari editia integral a podcastului, aici.