Sunt probabil cel puțin câteva sute de articole pe internet despre igienizarea corectă a dinților, iar acesta nu este unul dintre ele! Cum așa? Doctorul Tașnadi nu vorbește despre tradiționalul spălat pe dinți ci despre anumite aspecte detaliate și extrem de importante pentru o igienă dentară corectă. Stomatologul sătmărean, axat pe implantologie, dorește să sensibilizeze publicul în legătură cu importanța unei igiene perfecte! “Oamenii consideră că igiena este boring, dacă te speli pe dinți 10 secunde, asta nu e igienă!”.
De ce este importantă igiena perfectă?
Am abordat acest subiect interesant alături de dentistul din Satu Mare în cadrul podcastului său, Dr. Tașnadi Podcast. Igiena perfectă nu este important doar pentru că așa îi stă bine unui stomatolog să spună, este important pentru că lipsa ei poate să aducă riscuri care nu mai pot fi evitate.
“Este important să nu se adune placa bacteriană pe dinți și pe gingie. Placa bacteriană înseamnă diferite bacterii printre care și lactobacteriile care sunt răspunzătoare de apariția cariilor. Acestea produc demineralizarea smalțului și sunt poarta de intrare a bacteriilor care produc carii. La gingie produc gingivita, inițial gingiile se tumefiază din cauza inflamației după care se transformă în retracție gingivală și în paradontoză și ulterior apare și retracția osului alviolar și apoi mobilitatea dinților”, precizează doctoral Tașnadi.
Pe ce trebuie să te focusezi?
O igienizare perfectă a danturii nu se poate rezuma numai la spălatul pe dinți pentru a preveni apariția problemelor. Atunci când vorbim despre dantură, vorbim despre mai multe zone care în funcție de situația buacală a pacientului, trebuie abordate în mod diferit. Tașnadi vorbeste despre ce avem de făcut în cazul dințiilor naturali, în cazul dințiilor cu lucrări peste dinții naturali și în cazul lucrărilor pe implanturi.
“La dinții naturali igiena trebuie să fie focusată pe întreg dintele. Și asupra coroanei dentare ca să nu pătrundă caria și asupra gingiilor ca să nu se adune placa bacteriană.
La dinții cu lucrări dentare pe dinți naturali pacientul are tendința să creadă că are pe dinți coroane de zirconiu, coroane de porțelan, nu penetrează caria, nu mai trebuie să mă spăl, dă-o încolo de igienă, de ce să mă mai spăl când placa bacteriană nici nu se lipește fiindcă sunt atât de lucioși acei dinți? Da, dar în schimb gingiile se îmbolnăvesc și când se întâmplă asta se produce retracția gingivală, se descoperă marginea coroanelor și pe acolo penetrează caria. Și pe lângă caria sub coroană, apare gingivita, retracția gingivală, mobilitatea dinților și a lucrărilor.
La lucrările pe implanturi focusul trebuie să îl avem la conexiunea implantului, adică zona în care iese implantul din os și din gingie. Această zonă este singura poartă de intrare a infecției. Poate să producă gingivită inițial după care periimplantită. Un implant cu periimplantită este compromis”, a explicat stomatologul sătmărean care are un cabinet cu practică limitată pe implantologie.
Bontul protetic care favorizează igiena perfectă
În cadrul podcastului Dr. Tașnadi Podcast stomatologul a mai vorbit despre cele două tipuri de bonturi protetice de pe piață. Bontul protetic este practic legătura dintre implant și lucrarea protetică. Unul dintre aceste bonturi favorizează o igienă perfectă și de lungă durată.
„Avem bonturile protetice clasice peste care vine cimentată lucrarea protetică, nu se mai poate da jos, doar dacă distrugem lucrarea protetică. O variantă mai modernă și mult mai indicată sunt bonturile protetice înșurubate. Lucrarea protetică este înșurubată peste implant, o dată pe an pacientul vine la un control, deșurubăm și scoatem lucrarea protetică, o dăm la laborator pentru igienizare, noi igienizăm zona perimplantară și peste o zi pacientul are din nou lucrarea protetică, o înșurubăm la loc. În acest fel avem controlul acestei zone numite poarta de intrare a bacteriilor. Dacă păstrăm această zonă sănătoasă atunci totul este ok. Cu bonturile protetice înșurubate durata de viață a lucrării crește semnificativ”, a concluzionat dentistul din Satu Mare cu o experiență profesională de peste 20 de ani.
La capitolul igienă Dr. Tașnadi consideră că este obligatoriu să folosim produse suplimentare pentru igienizare cum ar fi ața dentară, water floss-ul și air floss-ul.
Puteți viziona în întregime episodul #08 al podcastului Dr. Tașnadi Podcast, aici. Cabinetul de medicină dentară Dr. Tașnadi este situat în Municipiul Satu Mare, B-dul Transilvania Bl. 2, intrarea din parcarea între blocuri din zona magazinului Profi. Dr. Tașnadi oferă servicii de implantologie, protetică pe implanturi și protetică estetică.