Nu trebuie să explici nimănui într-un mod foarte amănunțit ce înseamnă frica de stomatolog? Mai ales la noi în țară conceptul este foarte bine cunoscut. Ceea ce nu știe însă lumea este faptul că durerea în stomatologie nu mai există. Lumea confundă un alt concept cu cel al durerii. Am discutat despre acest subiect cu stomatologul sătmărean Dr. Tașnadi în cadrul podcastului Dr. Tașnadi Podcast. Aflăm în acest articol de ce le este frică oamenilor de stomatolog, dacă această frică este resimțită și în străinătate, dacă merge și stomatologul la stomatolog și care este diferența dintre durere și simțul tactil?
Cum a apărut frica de stomatolog?
Dr. Tașnadi a explicat cum a apărut la noi în țară frica de stomatolog. Nu este greu de ghicit că totul se trage din „tenebra” trecutului.
“Oamenilor le este frică de necunoscut, le este frică de durere, nu le este frică de medic în sine. Din cauza acestor frici încearcă să amâne vizita la medic cât mai mult dacă e posibil. Și din cauza epocii prin care am trecut acum 20 – 30 de ani când stomatologia nu era atât de avansată ca și astazi, oamenii au rămas cu sechele, cu aceste frici, frica de durere în primul rând”, a spus stomatologul.
Frica de stomatolog, la fel și peste hotare?
Pentru a înfrunta și a depăși această frică este important să încercăm să înțelegem care este contextul mai larg al situației. În acest sens l-am întrebat la podcast pe dentistul sătmărean dacă și peste hotarele țării le este frică oamenilor de stomatolog?
„Consider că pe vremuri stomatologia în Occident nu era la fel de traumatizantă ca și în România. Materialele, anestezicele, pe care le foloseau erau mai de bună calitate. Aici intervine și educația pacientului, omul trebuie să aibă grijă de sănatatea lui. Intervin și asigurările medicale care îi obligau pe oameni să meargă să își facă controale periodice. Erau antrenați să meargă periodic și tot mergând, tot mergând, văzând că nu doare și că este suportabil, nu s-a intensificat această frică atât de mult ca și la noi”, a explicat Tașnadi.
Merge chiar și stomatologul la stomatolog?
Poate că este mai greu să ne imaginăm că și un stomatolog trebuie să meargă la stomatolog, dar în definitiv și dentistul este un om la fel ca fiecare dintre noi, care are nevoie de servicii stomatologice. Dar ce face un dentist în această situație?
„Eu mă duc la stomatolog la control periodic. Nu îmi este frică pentru că știu cum decurge un tratament stomatologic, știu că nu doare, știu câtă răbdare trebuie să am ca să suport acest tratament stomatologic. Singura emoție, nu frică neapărat, o am referitor la calitatea tratamentelor stomatologice care mi se vor aplica.
Din acest considerent apelez la una dintre fostele mele eleve care încă de pe bănciile facultății a venit la mine la cabinet și căruia i-am arătat cum se îmbină teoria cu practica. Dar atunci cand protocolul nu decurge cum îmi imaginez eu”, atunci protestez, spune zâmbind Tașnadi Octavian.
Diferența dintre durere și simțul tactil
La fel ca și multe alte domenii, stomatologia a evoluat. Nu mai este ceea ce era acum 20 sau 30 de ani. Chiar dacă oamenii care merg în prezent la stomatolog realizează că nu mai există durere, a rămas totuși percepția că serviciile stomatologice ar fi dureroase? De ce? Pentru că oamenii nu reușesc uneori să facă diferența dintre durere și simțul tactil.
“Oamenii trebuie să înțeleagă că vremurile s-au schimbat. Tehnologia s-a schimbat. Stomatologia a evoluat foarte mult, anestezicele care s-au folosit pe vremuri sunt uitate, folosim anestezice de cea mai bună calitate, în concluzie tratamentele sunt nedureroase. Folosim tehnologie de ultimă oră și din acest motiv aceste tratamente sunt atraumatice, deci nu doar că sunt nedureroase, dar sunt și atraumatice. Pacientul trebuie doar să aibă răbdare să stea în cabinet, în scaun.
Vreau ca oamenii să facă diferența între durere și simțul tactil. Anestezicul acționează asupra receptorilor senzoriali, adică acționează asupra durerii, elimină durerea. Faptul că el simte că se mișcă ceva în gura lui, că acționăm asupra lui nu înseamnă durere. Știind această diferență nu vor mai confunda aceste două noțiuni. Una e să simți durere și alta e să simți cum se mișcă ceva în gura ta”, a concluzionat stomatologul sătmărean.
Puteți viziona în întregime episodul #06 al podcastului Dr. Tașnadi Podcast, aici. Cabinetul de medicină dentară Dr. Tașnadi este situat în Municipiul Satu Mare, B-dul Transilvania Bl. 2, intrarea din parcarea între blocuri din zona magazinului Profi. Dr. Tașnadi oferă servicii de implantologie, protetică pe implanturi și protetică estetică.