În ediția #05 a Dr. Tașnadi Podcast am discutat despre dinții albi ca faianța! De ce ar vrea cineva dinți albi ca faianța? Nici nu contează prea mult pentru că gusturile nu se discută dar oare…albul extrem înseamnă frumos? Naturalul înseamnă urât? Dr. stomatolog Tașnadi a răspuns acestor întrebări și a făcut lumină asupra acestei dileme! Am mai aflat și răspunsurile unor întrebări precum cât de tare putem albi dinții, ce efecte nedorite pot să apară după o albire, când nu este recomandată albirea și ce înseamnă dinți frumoși din perspectiva unui stomatolog? Am redactat ediția respectivă de podcast sub forma unui interviu, iată cum a decurs și ce a răspuns Dr. Tașnadi.
Care sunt diferitele tipuri de tratament pentru înfrumusețarea dinților?
Sunt mai multe categorii. Prima categorie este tratamentul de igienizare. Asta înseamnă detartraj, periaj, air flow. O altă categorie este cea cosmetică. Aici se include albirea dentara și bijuteriile dentare care în ziua de astăzi nu prea sunt folosite. Următoarea categorie este estetica dentară. Aici intră deja lucrări dentare ca și fațetele dentare, lucrări estetice din zirconiu combinate cu ceramică stratificată. O altă categorie sunt tratamentele curative, adică să înlocuim un dinte lipsă. Asta nu mai face parte din estetică, dar de asemenea aceste lucrări sunt estetice.
Când se face albirea dentară?
Se face atunci când toate caracteristiciile dinților sunt satisfăcătoare, mai puțin culoarea. Atunci când dorim să îmbunătățim și să deschidem culoarea dinților naturali.
Cât de mult putem albi?
Depinde foarte mult de vârsta pacientului, de vârsta dintelui. Cum trec anii smalțul se subtiază, culoarea devine tot mai saturată, posibiitățile de albire sunt tot mai limitate. Evident un dinte tânăr cu un smalț gros cu o culoare nesaturată se poate albi mult mai bine. În general două nuanțe este ok să albești, cu toate că mulți își doresc să aibă un alb mult mai intens decât au avut vreodată în viața lor, nici măcar în primii ani de viață nu i-a avut așa, dar dorește să aibă un alb extrem. Aceste rezultate și dacă se pot obține temporar ,recidivează și după un timp revine o culoare mai închisă.
Cât de mult ține o albire dentară?
Aici depinde foarte mult de obiceiurile pacientului și igiena pacientului. Obiceiurile alimentare sunt foarte importante. În general o albire trebuie refăcută odată la un an.
Ce efecte nedorite poate avea o albire?
Un efect nedorit este sensibilitatea dentară care apare după albire. Această sensibilitate este mai intensă la dinții care au retracție gingivală, la dinții care au smalțul subțiat și în situația în care dorim să facem o albire forțată în mult mai multe nuanțe decât ar fi cazul.
Când nu avem rezultatele așteptate?
În situația în care dinții sunt mai în vârstă. Cum trec anii smalțul dinților se subtiază, culoarea se saturează tot mai mult și din cauza aceasta penetrarea soluției nu este ideală.
Cum putem combina tratamentul de albire cu o lucrare dentară?
Putem să combinăm o albire dentară cu o lucrare protetică. Efectuăm albirea dentară înainte de a trece la lucrarea protetică, așteptăm o perioadă până culoarea se stabilizează și abia după aceia putem să copiem culoarea dinților naturali albiți ca să avem fix aceiași nuanță a lucrării protetice.
Dacă este cazul, schimbăm plombele frontale înainte de albire?
Evident, obturațiile la dinții frontali sunt vizibile și obturațiile vechi sunt cu siguranță asortate cu culoarea inițială a dintelui. Deci după albire trebuie să schimbăm obturațiile la dinții frontali.
Când nu este recomandată albirea?
In situația în care avem focare dentare, focare multiple, complicații, infecții în gură, atunci nicidecum acest tratament nu-l putem face decât după ce asanăm cavitatea bucală.
Ce se poate face la capitolul estetică dentară?
Folosim fațetele dentare, coroanele dentare estetice, aici putem să facem mai multe modificări. Nu doar culoarea o putem modifica ci și forma dintelui, dimensiunea, textura suprafeței, putem îmbunătății și poziționarea deficientă mai mică, putem îmbunătății și defectele de smalț.
Ce înseamnă dinți frumoși din perspectiva ta de stomatolog?
Gusturile nu se discută, dar este un concept mult mai complex decât o culoare deschisă. Ca să obții ceva frumos trebuie să fie o culoare potrivită, asortată cu genul pacientului, vârsta pacientului, zona geografică, rasa, constituția, forma dinților, textura dinților, opacitatea, semitransparența dinților. Marginile trebuie să fie margini naturale. Vorbim despre o sumă de multe caracteristici care trebuie îndeplinite. Pentru a obține o lucrare dentară frumoasă nu e suficient ca dinții să fie albi extrem.
Dacă dinții sunt de o culoare naturală și sunt în ton cu aceste caracteristici menționate putem să obținem un rezultat excelent, un rezultat frumos. În concluzie eu consider că un tratament protetic reușit este atunci când pacientul meu este complimentat în felul următor. Vai ce dinți frumoși ai la vârsta ta sau ce bine îți păstrezi frumusețea dinților. Pe când un alt gen de compliment poate să fie unde ți-ai pus dinții? Acesta trădează falsul!
Puteți viziona în întregime episodul #05 al podcastului Dr. Tașnadi Podcast, aici. Cabinetul de medicină dentară Dr. Tașnadi este situat în Municipiul Satu Mare, B-dul Transilvania Bl. 2, intrarea din parcarea între blocuri din zona magazinului Profi. Dr. Tașnadi oferă servicii de implantologie, protetică pe implanturi și protetică estetică. Cabinetul de medicină dentară Dr. Tașnadi este singurul cabinet individual din Satu Mare cu practică limitată pe implantologie.